teisipäev, 26. juuni 2012

Siberi iirised

Siinkohal on mul ainult küsimused.
*Kas neil on ka sordinimed?
*Kas sinised on üks ja sama sort?

Esimesel kolmel pildil olev siberi iiris on praeguseks ära õitsenud. Pildid on tehtud 13.juunil.


Ülejäänud pildid on tehtud eile.


A












B














C


esmaspäev, 25. juuni 2012

Lilled on alati ilusad

Eriti endakasvatatud. Eriti kui see on toimunud elus esimest korda. Eriti esimesed õied.












Pildid on tehtud juba 13. juunil. Avastasin nad praegu arvuti töölaualt ja arvasin, et esimesed tuleb ikka ajaloo huvides "raamatusse raiuda".

reede, 15. juuni 2012

Hea Haldja sosin

Eile hommikul käis meil postiauto. Tõi paki.

Sellise

Piilusin sisse









Tõstsin välja ja asetasin ritta. Olin õnnelik ja rahul.









Täna istutasin nad oma kohtadele.


Ühe unistuse täitumine jätkub. Pargi rajamine.

Olin olnud mõnda aega veidi õnnetu ja nõutu, sest nüüd nagu aega on, kuid pole liikumisvõimalust. Varem oli liikumisvõimalus kuid polnud aega. Et ikka nokk kinni ja saba lahti ning vastupidi.
Aga siis Hea Haldjas Järvselja Taimeaia kodulehel sosistas: Kliendi soovi korral saadame taimi posti teel.

neljapäev, 14. juuni 2012

Maitsetaimepeenar

Leidsin maitse- ja teetaimed kõrge rohu seest üles. Polnud paaril suvel nende jaoks aega leidnud ja nii nad siis kasvasid umbrohuga võidu.

Tegin neile päris korraliku uue kodu, st kõrge peenra. Täiteks panin saepuru ja kompostihunnikust tassisin sügisesed äralõigatud lillevarred saepurule peale. Ning siis kompostimuld.
Põhjaks pappkaste paar kihti.






Tagumine rida: vorstirohi, piparmünt (2 sorti), mõisahärra küüslauk (Muhedikupapa pandud nimi), talisibul, karulauk, hapuoblikas, meliss, murulauk, rosmariin.
Esimene rida jäi maasika Polka päralt. Ja paar petersellijuurikat on ka seal.

kolmapäev, 13. juuni 2012

Sirelite õitsemise aegu








Sirelihekk on istutatud 1996 aasta kevadel, et peita grillikohta naabrite pilgu eest.
Igatahes lillaõieliste sirelite kohta oli märge istutusaasta kohta olemas. Valged liht- ja topeltõielised võivad olla enam-vähem samast ajast või aasta-paar hiljem tulnud.

Pildid on tehtud 8.juunil. Tänaseks on lillad sirelid lõpetamas, valged hakkavad ka tasapisi lõpetama ning ungari sirel alles alustab.

reede, 8. juuni 2012

neljapäev, 7. juuni 2012

Päikesepaiste ja heinamaa

Peale kuuenädalast äraolemist naastes ootas kodus mind päikesepaiste ja heinamaa.




Sõna otseses mõttes.

Tõsi küll, see pilt on tehtud pargiosast. Majaümbruse muru oli mees ikka hoolikalt niitnud. Tubli, hoolimata sellest, et aednikuselli eksam istikute ettekasvatamise osas sooritamata jäi. Kolm nädalat ülekastmist ja siis kolm nädalat kuivatamist. Hm, praegu turgutan lobeelia ja petuuniataimekesi kasvuhoones. Sügiseks ehk ikka toibuvad. ;) Väikeseõieline begoonia e silmavesi talus stoilise rahuga nii vihma- kui põuaperioodi. Mõned näitavad esimesi õienuppe. Lustivad endiselt aknalaual reas ja ootavad oma täisõieaega.

Vaade lillepeenardele sarnanes vaatega pargialale. Ainuke vahe, et lillepeenrad on kirevamad. Enamus tulpe oli küll õitsenud, kuid viimaste ilu siiski sain nautida.

Praktilise perenaisena alustasin kapsamaa harimisega. Siinkohal suurimad tänusõnad Hilisele väärt õpetuste eest!

Kopeerisin need ka endale blogisse, et vajadusel käepärast oleks.

Väga hea on "väetada" taimi pärmi lahusega, mis minu kogemuste järgi on asendanud täielikult mineraalväetist.
100g pärmipulk hõõruda 2-3 spl suhkruga, lisada 1,5 - 2 l vett ja lasta 3 liitrises purgis (sulgeda plastkaanega) käärida umbes nädal. Sellest saab u 60-70 l lahu, mida 1 l jagu taime kohta juure kaudu või u 100 l veega lahustades lehtede kaudu väetamiseks.
Ka kiirkomposti hunnikusse sai alati pärmilahu lisatud, 3-4 kastekannu veega lahjendatuna.
Kuna see lahu meelitab ligi tigusid, siis pea kümmekond aastat taimi selleka kastnud pole, aga alati lisasin kompostihunnikusse (oleneb komposteeritava kogusest kas 100 või 200 g pärmi)
Praegu, mil pole paaril aastal komposti teinud (ega kilemajas mulda pärmilahu pannud), on vahe ikka märgatav - uutes peenardes pole lillede kasv sugugi nii lopsakas ja teist aastat tomatitaimed ka kehvemad, kuigi on pandud natuke kõdusõnnikut.

Teine nipp, mis parandab tomati maitset, eriti kui öö ja päeva temperatuuride vahe on suur, olen tomatite kastmisvette lisanud 2-3 tilka joodi kastekannu vee kohta (ühele-kahele taimele) .
Kastsin siis kui esimesed tomatid hakkasid natuke värvi muutma.
Väga hea vahend ära hoidmaks igasugu seenhaigusi, oli juba suve algusest (eriti kui olid jahedad ilmad) nädalas kord pritsida tomatitaimi vadakuga, mida kahjuks enam saada ei ole, ja millesse võis siis need jooditilgad ka panna.

Ja väga hea vahend kapsausside vastu - hambapasta :) Eriti hea oli see piparmündiga "Мятная", pool tuubikest 3-4 l veega segatuna ja pritsida sellega kapsapäid - parim igasugu muudest vahenditest.
Kuna ise enam kapsaid ei kasvata, ei oska öelda, milline praegu müügilolevatest hambapastadest võiks kapsa(liblikaid)usse peletada.


Esimene iluravi lillepeenardele ja põõsaümbrustele on tänaseks tehtud.

Käsil maitsetaimede ülesleidmine. Peenrakohta veel mäletasin õnneks. :D

pühapäev, 3. juuni 2012

Mitte ainult lilled,

vaid ka puude-põõsaste müügiala on hiidsuur.




















Ma ei teinud sellest alast rohkem pilte. Ma ei käinud seda ala veel läbigi. Ma lihtsalt ei jõudnud. Meeled ei suutnud korraga sellist infokogust haarata. Kuus nädalat oli liig lühike aeg meelismaailmas viibimiseks.

laupäev, 2. juuni 2012

Lilli ei ole kunagi palju

Äärmiselt tagasihoidlik pilguheit aiandi müügisaalis müüdavale: