kolmapäev, 8. juuli 2009

Üllatused aias

Täna aias ringi vaadates jäi silma natuke midagi sellist, mida varem nagu märganudki pole.

See elupuust vasakul tokikeste juures peaks olema liiliapeenar. Mitut sorti liiliaid seal õitseb hetkel?



Selles lillepeenras kasvavad kõik tervislikud taimed: saialill, küüslauk, põldosi, raudrohi, võilill. Vist isegi nõgest oli.

Veel möödunud aastal sain siit rabarberi ja hortensia vahelt edukalt läbi käia. Sel aastal tõesti enam ei mahu. Olen vist liig paksuks end söönud.

Kui hästi trügin, siis punaselehelise sarapuu ja hortensia vahelt veel kuidgi mahun...läbipugemise rada veel päris hästi näha...

6 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

see tervisepeenar on üks tore asi küll ja pildil näeb täitsa hea välja ka:) Muide sellised on ju kõigis suurtes botaanikaaedades
Ja mulle meeldib, kui aed hakkab täis kasvama ja lopsakaks saama, ta muutub siis nagu turvalisemaks, kodusemaks, onju?

deia ütles ...

Kasvavad jah kiiresti. Kuna mul aed pisike, siis ma pean neid kääridega ohjes hoidma. Kadestan neid, kellel palju ruumi ja kus põõsad saavad vabalt laiutada.
Su äädikapuud ootavad sind. Nädal aega tagasi sai nad emapuu küljest lahti raiutud. Ja ei teinud teist nägugi - nii, et võid neile järgi tulla.

thela ütles ...

Meil on küll ruumi, sellegipoolest liiga täis istutada ei taha. Selle lageda koha saavutamisega on nii palju vaeva nähtud, et lihtsalt muru on ka ilus.

toompea ütles ...

meie rajasime oma kodu lagedale põllule. ainult tee ääres olid mõned suured vahtrad ja kuused.

proovin nüüd siis oma aeda rajada nii, et oleks lopsakust ja oleks lagedat ka.
no minu poolest võiks kõik ümberringi lopsakalt vohada, mehe poolest aga võiks kõik ümberringi lage olla. hea muru niita.


Deia, ma ei tea, kuidas ja kunas saan äädikapuude järgi tulla. Ega Sa Balti jaama kanti ei satu? kui mitte, siis ehk katsun juulikuu jooksul kuidagi Sind üles otsida.
tegelikult sooviks Su aeda ka kaeda. ehk need puukesed veel ootavad veidi...

Thela, kas Sa roosivaatlejat ka vastu tahaksid võtta?

Aga see, et suurtes korralikes botaanikaaedades üks korralik tervisepeenar on, see on hea! Nüüd tean, et mulgi siin üks korralik suur botaanikaaed on!!!:)))

lisaks eelpoolloetletutele on veel päris huvitavad hiirekõrv, malts, virn, orashein jt, mis praegu suures peenras uhkelt laiavad. :)))

MUHEDIK ütles ...

orasheina juur olevat looduslik aspiriin, maltsast saad suppi, virn vist sobivat salatisse, hiirekõrvast olen kah midagi kuulnud, aga ei mäleta:DDD

deia ütles ...

Hiirekõrv on ravimtaim. Kasutatakse sisemiste verejooksude puhul, naistel sünnituse ettekutsumiseks ja kergendamiseks, väliselt haavade ja punnide ravitsemiseks(keedis). Samas kevadisi lehti ka salatiks. Aga ta on veidi mürgine ka - nii et ettevaatust:)
Aga nõgesed kasvavad mul ka aiaääres - aga mul nad nö kasvatuslikul eesmärgil - kui mu röövliplika vahest vindi üle keerab - siis piisab mul ainult kõrvenõgese poole vaatamisest, kohe rahu majas:D (kuigi ta pole kunagi kerepeale saanud, siis ikkagi nõgest pelgab)
Aga ei juhtu nende äädikapuudega seal aias midagi - kui aega saad tulla, anna teada ja siis kaevame koos välja.