kolmapäev, 12. september 2012

Kartulivõtupäev

Eile õhtul saime iseendalegi ootamatult kartuli võetud.
Alustasime siis kui mees töölt koju tuli, kuskil kella viie paiku õhtul ja lõpetasime kui päike oli juba metsa taha tuttu läinud (Eliise väljend). Natuke peale kella kaheksat.

Saagikus:
varane nii nagu ikka, pigem madal kui keskmine
Jõgeva kollane: maha pandud sai veidi vähem. Ma ei tea, miks ta meie maadel ei kasva.
Ammu nime kaotanud hiline: saak väga hea, st talvevarud olemas.

Ilm oli väga soe (+20 või rohkemgi) ja ilus päikesepaisteline.


Kohutavalt palju oli sel aastal kartulimardikat. Mees korjas neid suvel mõned tuurid.
Need, kes mürgitasid, ütlesid, et isegi mürk ei mõjunud. (Mis mürgist jutt, ei tea.)

5 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Meil oli ka varane vilets. Aga keskvarane täitsa hea saak. Nimesid muidugi ei tea :) Mardikat õnneks ei kohanud kuid pealsed läksid kiirelt koledaks. Hea on see, et mees lubas, et enam kartulit ei pane, jääb kogu maa maasikate tarbeks. Juhhhuuuu!

Togram ütles ...

Meie varajane "Arielle"? oli ka suhteliselt kehv, maha sai siiski mõnevõrra rohkem kui üles, aga see on tänaseks söödud :) (no maha sai 12 kg, üles 25 vast)

Hiline sort (minu teada paarikümne aasta tagune hittsort "Fanfaara või Fanfaare" oli üsnagi hea- saab endale toiduks ja müümiseks jääb ka. Ühesõnaga rahul, sest arvestades, kui kiiresti kartulipealen läks (lehemädanik, mida meil tavaliselt pole, õnneks mardikaid ei kohanud) väga vara.

MUHEDIK ütles ...

No Sul võib siis talv tasapisi tulema hakata:)

Eve Piibeleht ütles ...

Meil meespool otsustas sel aastal ka kartulit kasvatada. Kaevas kevadel vao valmis ja pani seemne maha. Sügisel oli paar rohelisekstõmmanud pabulat, sest rohima ja muldama oleks ka pidanud, see jäi tal paraku tegemata :DDD

Mariihen ütles ...

Meil sai väikeselt põllulapilt juba augusti lõpus kartul välja konksitud. Eile ja täna oli traktor rootoriga suurel põllul. Seal, kus muidu kartulit eriti pole (künka otsas), oli saak hea. Seal, kus muidu kartulit saame, oli pea tühjus - liiga märg ja vettinud. Lehemädaniku vastu pritsimisega jäime seekord hiljaks. Pealsed kadusid ikka liiga varakult. Aga pole hullu - talvevaru on käes ja ehk jätkub veidi ka seemneks.