reede, 7. september 2012

Kuklaste kodu

Sain ka lõpuks ometi taas aeda müttama.

Paras moment oli ette võtta kõrgpeenra rohimine. Lilli on mul siin ainult paar liiki kiviktaimla sortimendist ja siis veel isehakanud saialillepuhmas ning mede vapiloom Opuntia.

Kivimüüris on kuklased (arvatavasti arukuklased, looduskaitsealused) omale kohase elupaiga leidnud. Askeldavad suvi läbi seal ja mind ligi ei lase.
Praeguseks on nad peitu pugenud ja otsisin umbrohu keskelt lilled üles. Midagi kultuurtaimedest seal ikka veel säilinud on. Laiguti küll, kuid siiski.











Opuntia aga maitseb kellelegi. Kevadeti mingil hetkel on ühtäkki lõbus elu täis Opuntiakõrvake auguliseks söödud. Siis viskab ta end pikali ja kasvatab uue kõrvakese. Üheainsa.
Ja nii see lugu meil kordub. Aastast aastasse.


3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Mina pole sipelgate süstemaatikani veel tunginud, aga neid on igal pool üüratutes kogustes. Ja nad teevad palju halba, rohkem kui mingid täid või lutikad või mingid muud mardikad.
Kui Su vapilillega igal aastal midagi imelikku juhtub, äkki istutad ta ringi. Mulle tundub fotot vaadates, et ta ongi liiga viljakas pinnases.

Tii ütles ...

Lugesin selle arukuklase kohta. Selle ümberasustamiseks võib võtta kontakti Keskkonnaametiga . Ideaaljuhul tuleb spetsialist ja asustab isiklikult sipelgapesa ümber või vähemalt juhib aktsiooni. See pidi olema tasuta teenus kui muidugi on aru- või laanekuklased. Vaata ka seda artiklit . Veel lugesin, et vaatamata wikipeedia ilusale jutule arukuklasest kui lehetäide hävitajast on temagi kirglik lehetäide kariloomaks pidaja. Seda küll, et muid ussikesi, kes magusat ei eralda, ta tõesti hävitab usinalt. Ja veel: arukuklase pesas on kuni 100 000 töölist ja 100 (!) ema. Nii et ühe ümberasustamise aktsiooniga asi kindlasti ei lõppe. Huvitav mitu katset kinni makstakse? Või mis saab siis, kui spetsialist ütleb, et Sinu sipelgate pesa ei ole võimalik ümber asustada. Eks katsu siis pärast aktiivselt (khm) tõrjuda - vaat et pead trahvi maksma. Veel infot ingliskeelsest sipelgaveebist
Edukat (eemale)tõrjumist!

Helve ütles ...

Ma uurisin ka internetist sipelgate ümberasustamist. Nad elavad meil kivimüüri sees, mingit silmaga nähtavat pesa ei ole. Müüri ma lammutama ka ei hakka vähemalt esialgul veel mitte. Eks proovin neile kõigepealt kohvipaksu pakkuda.

Opuntia on liiga rammusas mullas jah. Ise ma poleks seda vist niipea märganud. Tänud igal juhul terava silma eest, Muhedik!