reede, 28. mai 2010

Kui Dali oleks maalinud kubismi,

siis oleks ta maalinud minu aeda. Niisugusena nagu ta praegu välja näeb. Veidi orfismile kalduvat. Esmapilgul vaadates.
Aga kui aias ringkäiku tehes hoolikalt analüüsida ja vaadelda, siis võib leida sealt absoluutselt kõikidele kunstistiilidele vastavaid omadusi.

On värve ja vorme. On erinevaid kõrgusi. On lopsakust ja minimalismi. On kõike, mida soovite. Geomeetriat ja voolavaid vorme...


Võtame näiteks muru.
On äsjapügatud mõnusat jalge all pehmet madalakarvalist muruvaipa. Laiguti. Päris suurte laikudena.
Ja siis mõned laigud pikemanarmalist eri rohelistes toonides rüiuvaipa.
On rüiuvaipa, kus on narmad erineva pikkusega. Kõige üle vaatavad seljuures kollasepäised narmatupsud. Taimeteadlased nimetavad neid taraxacum officinalisteks.
Ja on veel murupindu, väga palju ja väga erinevate geomeetriliste kujunditega, kus vaibanarmaste pikkus ulatub kõvasti üle pahkluu, põlvini välja lausa.
Seal domineerib küll roheline värv, kusjuures kollane pakub tugevat konkurentsi. Hoolikal vaatlemisel võib näha ka punast ja valget ja muidki värve. Nende viimaste värvilaikude tekitajaid nimetavad aednikud kultuurtaimedeks ehk aialilledeks.

Järgides mingeid väheaimatavaid ainult mulle teadaolevaid piirjooni saan aimu kujundist, mida aiaomanik nimetab kõverpeenraks.
Seal on üks kaunis suur poolkaarekujuline laik, kus on alustanud kasvamist mitmelehefaasis olev tihendatud istutus(külvamis)vahedega vahtrik. Mõne aasta pärast pakuks ta mõnusat varju kõrvetava päikese eest kui vaid sinna puude vahele mahuks....





Claude Monet satuks minu aias segadusse. Võtaks oma pintslid ja molberti ja värvid kaenlasse ning seaks sammud näiteks Muhediku aeda.


ps. loodan mõne aja pärast lisada illustreerivat materjali.


NB! Kaugemal näen valges õievahus viirpuuhekki. Täiesti selgelt muust maailmast eralduv.
Realism. Ilus.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

:DDDD
Suurepärane kirjeldus, paneb kohe mõtted tööle, et kes, mis ja kus:)
Aga illustratsioonidega oleks ehk pisut parem.

toompea ütles ...

illustratsioonidega on veidi kehvad lood: olen raudtee "omand" ja palju pikki tööpäevi ei lase mul kogu sellest sürrealistlikust maastikust õiget naudingut saada. :(((

aga kui kord pääsen, siis on maastik muutunud ja ehk veelgi põnevamaks.

Emmeliina ütles ...

lugesin kogemata, et palju rikkis tööpäevi. ei tea, miks?