esmaspäev, 21. november 2011

Selle talvehooaja esimene

Ega tali taeva jää, ütleb vanasõna. Kuigi mõnel aastal kipub jääma küll. Vastupidiselt kahele eelnenud lumerohkele talvele.

Tänasel päeval oli siis au lasta langeda selle lumehooaja esimestel helvestel. Vaevalt et nad pidama jäävad, kuid siiski esimestena ajalukku kirjutatud.
Sadas roosinuppudele ja tegi sügisastrid kohevateks valgeteks õietupsudeks. Kohati lillakat tooni läbi kumamas.









Vapiloom on talveasendis. Oli juba oktoobri keskel tegelikult. Kortsus ja pea kivile toetatult tukkumas. Valge teki ootuses.
Terake metsast on aeda nihkunud. Eile panin nored viljapuud jäneste eest peitu. Töö käigus täheldasin, et üksikuid oksi olid nad juba hiljaaegu kärpida jõudnud. Aga enam ei saa! Vot!









Liiliapeenarasse ostsin ikka veel mõned sibulad juurde. Uurisin ka, kuidas nad peenras talve üle elavad. Neile pidi ikka paks kiht lillevarsi jms peale kuhjatama. Eks minagi siis. Oktoobri keskel likvideerisin suurt pargiroosipõõsast ja lehtedega oksad tõin liiliapeenra katteks. Lillevarsi ei viitsinud tuua. Hiljem lisandusid peale kuuseoksad. Vastavalt miinuskraadidele ja lumeoludele on võimalik reguleerida. Et kas tuleb veel kuuseoksi lisada või piisab olemasolevatest.










Kuigi olen juba 2 nädalat kodune olnud, jõudsin alles eile daaliajuurikate üleskaevamiseni. Kohe kuidagi ei kiskunud aiatöödele. Lillevarred sain ka mõne päeva eest lõigatud. Nüüd puha tasane peenar. Ainult see madalate sügisastrite põõsas.
Krüsanteemile kuhjasin kuuseoksi. Ehk ikka elab talve üle.
Roosid on muldamata.
Kindlasti läheb veel soojaks. Täna oli mõnecm-ne mullakiht külmunud. Ei viitsinud koukimistööd ette võtta.


Vaatasin veel oktoobrikuus õitsevate lillede pilte. Nii palju oli neid! Olin ka postitusega alustanud, kuid kiired ajad olid ja nii jäigi postitus lõpetamata.
Püüan ka ükspäev selle ära teha. Värvikirevaid õisi hallil ajal kena kaeda. Kasvõi blogiski.

3 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Meil veel lund sadanud ei ole kuigi nii mõnedki päris külmad ööd on oma hambaid näidanud. Vaatamata sellele arvan ma, et kuni jõuludeni päris talve veel ei tule. Nii naljakas mõelda, et need pühad on juba käeulatuses, aeg on liikunud meeletus tempos.
Kas Sul on puhkus või oledki nüüd kodus? Jääb endale aega rohkem, aga ma ei oska mõistatada, on see Sinu jaoks hea või halb.

elu aias ütles ...

Olen täna kolm tundi seda blogi lugenud, tõeliselt huvitav. Leidsin siit palju põnevat. Aitäh ja edu!

Helve ütles ...

meil ka taas lumi läinud. muda ja udu valitsemas.
olen nüüd kodus. ma ei tea kui kauaks. seni kuni leian uue töö.
kui jään kuni pooleks aastaks, arvan, et siis on hea. isegi väga hea. aga kui kauemaks, siis läheb juba jamaks.


@Karin: tere tulemast! on heameel teada saada, et midagi põnevat pakkuda oskan. ise arvasin, et mittemidagiütlev blogi, et pigem ainult enda jaoks kroonika.