neljapäev, 18. september 2014

Linnulugu

Meie aed on paksult linde täis. Linavästrikud, tihased ja lehelinnud on põhitegijad. Igal varahommikul vaatan linnuteleviisorit. Akende all on kiviktaimla ja seal nad oma kordumatuid etendusi meile mängivad. Vahepeal käivad aknaplekil taldrikusoolot mängimas ning aknaklaasil saab paar trummimüksu sekka tekitada.
Kui ise aias toimetad ja lehelinnud eriti hoogu satuvad, on varitsemas teoreetiline oht, et sind pikali lennutatakse. Möödalennud on ikka väga lähedalt. Kokkupõrget õnneks siiski veel pole olnud. Ju nad kutsuvad kaasa mürama-lendama. Oh, oleks vaid tiivad! Päriselt, mitte ainult mõnikord unenäos.
Õunu oli sel aastal lausa lust korjata, ussiaukudega vaid mõni üksik. Hoolsad aiaelanikud on oma toidulaua eest hästi hoolitsenud.

Üks huvitav tähelepanek ka. Eile tuli naabrinaine külla. Jutustasime aias tükk aega ja sel ajal ei ühtki linnukest lendamas, ei ühtki piuksu linnusädinat. Peale naabrinaise lahkumist oli veel ca kümmekond minutit vaikust ja siis kees aed taas linnurahva rõõmsast melust.
Nii et on ikka vahe sees: on omainimesed ja külainimesed. Etendusi igaühele kah mängima ei hakata. Selle pead hoolsa aiatööga välja teenima.

10 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Huvitav, meil sel aastal linde peaaegu pole. Kas on kass puhta töö teinud, aga lihtsalt harjumatult haudvaikne on. Ainult õhtuti ritsikate sirin.

Futu ütles ...

Tore see vahettegemine. Ei teadnudki sellist fenomeni.:)

Rahutu rahmeldaja ütles ...

meil on ka sel aastal linde enneolematult palju, olen vaikselt imestanud aga ju siis ongi selline aasta, et linnurahval on hästi läinud :) aga see vahetegemine on mullegi üllatus, peab jälgima, et kas meie linnukesed ka vahet teeevad :D

MUHEDIK ütles ...

Ka meil on linukesi palju, on vanu olijaid, aga lisandunud on ja päris uusi. Ma ei oskagi öelda, kas meil ka säärane vahetegemine päevakorral on, oleme külalisi lubanud vaid õhtul :)

Helve ütles ...

Minagi poleks vist muidu märganud, kuid küsisin naabrinaiselt, et kas neil ka palju linde on. Ja siis märkasin, et polnud meil ka sel momendil ühtki. Hoidsingi siis kogu naabrinaise meil viibitud aja aial silma peal. No ei olnud linde!
Naabritel ka ei pidavat neid eriti olema.

Bianka ütles ...

Sinu jutu järgi tundub, et sa suhtud linnukestesse hästi ja siis pole ime, et nad sind armastavadki. Ma olen oma aias mitu aastat kestnud linnuuputuse tõttu neid vihkama hakanud, aga nad ei hülga mind sellegipoolest :D

Ma olen hakanud tõsiselt kassi võtmise peale mõtlema. Vahel käib naabrite paks valge toakass meie aias jahil. Ükskord nägin, kuidas ta hiilis kirsipuu all ja siis tegi poolemeetrise kiire hüppe ja lahkus võidukalt, lind hambus.See oli tõeliselt muljetavaldav vaatepilt.

Helve ütles ...

Eh, Bianka, millist lindu armastada ja millist mitte armastada, selles on küsimus vist sul. Ma ei taipa, miks selles postituses mainitud linde küll vihkama peaksid?

Bianka ütles ...

Ma sinu linde ei vihkagi, ma vihkan enda omi :P Sest neid on nii palju ja nad söövad aias kõik ära. Nii õunad, tikrid kui isegi punased sõstad (muust paremast kraamist rääkimata), mis vanasti suvilas, kus ka linde oli üksjagu, jäid suure sügiseni põõsa külge, et hea suhu oli pista. Ma olen nii tüdinenud võrgutamisest ja siis sealt kinni jäänud lindude väljalõikamisest.

HelveL ütles ...

Naljanina, minu linnud ja sinu linnud... :D
Linavästrikud, lehelinnud ja tihased ei söö marju ja muid aedniku vilju. Nendest ma siin kirjutasin.

Väikebussi rent ütles ...

Väga huvitav lugemine :)