neljapäev, 12. november 2015

Hooaeg lukku pandud

Tänane hommik näitas selle hooaja esimest lumekirmetist. Ei midagi suurt ega asjalikku, murul poleks ehk arugi saanud, kuid katused reetsid, et see valge ollus seal on lumi. Kraad näitas -1, oli sompus ja udune. Tegin mõned pildid, et ikkagi esimene lumelaadne ollus ju. Peab ära märkima ajaloo tarbeks.





Ilmad on olnud jätkuvalt sellised mõnusad, mis ikka muudkui kutsusid ja kutsusid aeda tegutsema. Juba ülemöödunud nädala lõpus pidasin plaani õuetööd lõpetada, kuid kus sa saad kui hoog sees. Ja nii saigi ka teoks alles järgmisse hooaega planeeritud kivila ja kivimüüri ühendamine nn kivijõega. Muidugi on sinna veel kive juurde vaja ja sealjuures ka hoolikalt valitud erinevates suurustes huvitavaid kive (mida mul muidugi veel ju olemas pole) nii kivilasse kui kivimüüri ette ja eelkõige neid kahte ühendavasse kivijõkke. Kivijõgi on siis põhiliselt see osa kibuvitsapõõsa ees, jätkudes ka kivimüüri ette. Ja alguse saab ta kivilast. Põhiasukateks on planeeritud mägisibulad.


Lilla lilletuts kivimüüri nurgas on lapselapse istutatud sügisaster. No mina ei tea, kust ta selle astrivarre mu peenras pihta pani ja sinna istutas, sest kuskil mujal peenardes mul sellist astrit ei õitse. Aga seal ta on ja uhkeldab. Aia ja aedniku rõõmuks!

Vahtraid on meil palju ja vahtralehesaak seega võimas. Tegelikult ei riisugi ma kõiki lehti kokku. Vaid tee ääre riisun ja osa õuealast. Nö esinduslikuma osa. Ülejäänu jääb murule väetiseks. Samamoodi ka teiste lehtpuude lehed jäävad aias kokku riisumata.

Kokkuriisutud vahtralehed vean uutele peenardele väetiseks. Üks stiilinäide:


Maa on siin kivine ja kruusane ja millestki peab ju huumust tekitama. Õhukese mullakihi viskasin lehtedele peale, et tuul neid laiali ei keerutaks.


Täna tegin selle hooaja viimased aiatööd: külvasin maha Tiilt saadud uniohaka seemned ning tekitasin aeda kotipoisse ja keerukujusid. Kotipoisid on noored puukesed ja põõsad, kes said kitsede kaitseks omale võrkkotid "pähe" ja suuremad viljapuud muutusid rohelise puudevõrgu abil keerukujudeks. Selline värk siis.

Ja ma ikka tõesti lõpetasin tänasega selle hooaja aiatööd! Ausõna! Kotipoisid võivad kinnitada!



NB! Kõik pildid tehtud täna, so 12.11.2015

5 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

mulle meeldib sügisene lõpetatud aed aga ma ise veel nagu ei raatsi :)

Helve ütles ...

Eks ma oleks ka veel edasi rahmeldanud, paraku koduaeg saab kohe otsa.

MUHEDIK ütles ...

Väga tubli oled olnud, see kivijõgi koos müüriga on väga ilus. Voolab tõesti
Kergem on minna, kui seljatagune korras. Veel parem on siis tagasi tulla :)

Milda ütles ...

Palju oled jôudnud, nii tubli!

Tsiil ütles ...

Lumekirme? Juba?
Kivila ühendus on väga ilus, ilmselgelt läheb aina paremaks.
Peenra nuumamine on õige plaan. Uhke värk, kui hooaeg lukku pandud, mina ka veel ei raatsi.