reede, 3. juuni 2022

Rootsi pojeng - Paeonia x bergiana hort

Pikka aega oli mu aia pojengidest esimene õitseja tumepunaste lihtõitega ja väga kitsaste lehtedega isend. Ta alustas oma õitsemist juba maikuus. 

Pidasin teda algul tillilehiseks pojengiks kuid mingil hetkel jäin siiski kahtlema, sest ta lehed on laiemad kui nn tillilehisel, st ahtalehisel.







Tõde selgus Sulev Savisaare raamatust "Pojeng". Allpool selle pojengi kirjeldus ja saamislugu sealt raamatust:

 Paeonia x bergiana hort , rootsi pojeng 

P. anomalia x P. tenufolia; P. "Bergiana"

Rootsi pojeng on anomaalse pojengi ja ahtalehise pojengi aedhübriid, mis tekkis iseeneslikult 1920.aastate paiku Stockholmis Bergiuse botaanikaaias, mis on oma nime saanud aia kunagiste omanike vendade Bengt ja Peter Jonas  Bergiuse järgi.

On levinud ka Eesti aedades ahtalehise pojengi eksitava nime all.

Erinevalt ahtalehisest on suhteliselt kõrgekasvuline, tema lehehõlmad on veidi laiemad, õied veidi suuremad ja lillaka varjundiga punased ning lisaks on ta viljatu.


Sordikirjeldusena on välja toodud, et on ahtalehisest pojengist oluliselt kõrgem, ta kõrgus on 60 -70 cm, ahtalehisest pojengist oluliselt kõrgem. Õitseb maikuus tumepunaste lihtõitega, tolmukad kollased. Lehed mitmeti sulgjagused lineaalniitjad, väga kitsad, tumerohelised. Vajab aias päikselist kasvukohta. Üks varasemaid õitsejaid pojengide seas.

Panen siia võrdluseks ka ahtalehise pojengi pildi. Ahtalehise õis on heledam punane. Kuna ta on alles nooruke mu aias, möödunud aasta augustis tulnud, siis täpsemaid kõrguse vahekordi ei ole võimalik praegu  selgitada. Võrreldes rootsi pojengiga oli ta ikka väga madal sel aastal ja kandis kolme õit, mis ma ära näpistasin, sest las kosub veel.


Pildid 010622

2 kommentaari:

Trutto ütles ...

Ilus.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

See tillilehine on minu üks lemmikuid, jääbki vist üsna madalaks, igatahes minu oma küll