teisipäev, 10. jaanuar 2017

Kehvad suusailmad

Kummaline talv, ehk kehvad suusailmad jätkuvad. Eile tilkusid räästad, sooja oli 1 kraad. Täna hommikul kõik soliseb, sooja on hetkel 2 kraadi. Kui vahepeal oli juba kerge lumetekike maas, siis täna on taas rohelisi laike näha.
Aga isegi tõelist talve oli. Nii näpuotsakesega.
4.jaanuar - külm idatuul (mis külm, läbilõikav siiski!) ja -12
5.jaanuar - veel külmem ( hilisõhtul mõne tunni jooksul isegi kuni -18) ja jätkuvalt kõle idatuul
6. jaanuar - ikka veel ülekümne miinus, kuid õhtuks juba soojem
7.jaanuar - ca -5
8.jaanuar - vaid mõni miinus, annab aimu, et läheb sulaks, kõik maailm on kaunilt härmas
9.jaanuar - +1
ja täna, 10.jaanuar - +2 ja arvata on, et päeval tuleb veelgi plusskraade juurde



Pildil 4.jaanuar, lõikava idatuule päev.


Ilmast hoolimata lõpetasin eelmisel päeval poolelijäänud töö: noortele puudele ja põõsakestele metsaloomade vastu kaitsekatete panemise.
Ja arvasin, et saan ehk sellega ka hooajale joone alla tõmmata. Kuid... kui nüüd lumi ära sulab, tahaksin sügisel riisumata jäänud vahtralehed kokku riisuda. Ennekõike just väärtusliku komposti saamise eesmärgil. Ja siis kuu lõpus peaks viljapuude võrakujunduse peale mõtlema hakkama. Tegutsema ikka ka. 
Seega siis sujuv üleminek ühelt hooajalt teisele.

Olen mõelnud, et järgmisel aiahooajal tõmban uute taimede hankimise ja istutustöödega kõvasti tagasi. Teen valmis olemasolevate taimede nimekirja, pildistan ja blogin rohkem, saamaks head ülevaadet olemasolevast, korrastan juba rajatud peenrad, panen uutele potentsiaalsetele istutusaladele mustad katted peale. Viimased paar aastat on kaunis hoogsad istutusaastad olnud. Peab vahepeal hoogu pidama ja plaanidel settida laskma. 

Ahvatlusi uute põnevate taimede näol on muidugi ohtrasti, kuid loodan siiski tervele mõistusele ja tahtejõule. No paar madalamat lehtpõõsakest võib küll julgesti hankida, sest on üks koht, mis neid hirmsasti vajab ja pole takistuseks ka plaanide settimisel. Pigem annab juurde. 
Et mis põõsakesed? Peab veel uurima ja mõtlema. Ja noh... igaks juhuks... võib ju teha unistuste taimede nimekirja. Kuigi olen pigem käigu pealt otsustaja.

Eks aeg anna arutust.

4 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Mul ka sellised plaanid, et jätaks mõneks ajaks istutamise järele, mõni puu või põõsas välja arvatud.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

täielik uudistaimede paast oleks ikka väga mõeldamatu, ntuke ikka peab saama aga üldiselt on minulgi plaan madalat profiili hoida ja olemasolevat korrastada kui jumalad muidugi annavad :)

iirisesõber ütles ...

Ilmad nagu nad juba on ja nende vastu me ei saa!
Mõne uue taimekesega tahan ikka oma silma rõõmustada.Midagi peab ikka ka hingele saama.Üldiselt ka mina ei plaani midagi suurendada.Plaanis on ühe ala väike ümberkorraldus.

Milda ütles ...

Ma juba olen veidi tellinud, sest iga talv on lõivu võtnud, ega seegi jäta ja üks aiaäärne alles haljastamata, sinna rohkem puid ja põõsaid vaja, aga esirindesse kulub lilligi ära, mõned lopsakad hostad või...